Prima impresie: Lenovo Yoga Tablet 2 – o alegere inspirată la un preț decent

de: Vlad Andriescu
11 10. 2014

Lenovo a lansat nu unul, ci șase dispozitive în cadrul unui eveniment organizat la Londra, pe 9 octombrie. Chinezii, cu Ashton Kutcher în frunte, mizează pe tablete originale de 8 și 10 inci cu Android sau Windows, tablete supradimensionate pentru acasă și un laptop cu specificații excelente și design cu adevărat inspirat. 

Lumea tehnologiei este una un pic ipocrită. Zi de zi suntem puși în fața gadgeturilor, iar publicul află despre ele. Cu adevărat, puține companii scot produse revoluționare, interesante sau care aduc ceva în plus. Atenția e centrată mereu pe Apple sau, în cel mai bun caz, pe Samsung. Dar la Londra, Lenovo a arătat cum poate continua direcția pe care a impus-o anul trecut cu noile tablete Yoga, care îmbină autonomia mare cu designul modular și păstrează specificațiile tehnice la un nivel bun.

Lenovo Yoga Tablet 2 cu Android

Anul trecut Lenovo Yoga Tablet era lansată cu fast la Milano, cu ajutorul lui Ashton Kutcher, care este angajat la compania chineză ca inginer și consultant de produs. S-a remarcat prin balamaua interesantă, cu formă circulară, care cuprindea și o baterie mai mare, dar și un stand prin care tableta avea trei moduri de folosire: normal, așezată și monitor. Îi lipseau însă specificațiile de top și ecranul era doar HD. Toate au fost rezolvate în 2014.

Tabletele de anul acesta sosesc și cu Android, dar și cu Windows.

În primul rând, Yoga Tablet 2 are un ecran de 8 sau 10 inci, după gust. Pentru toate cele patru tablete ecranul este Full HD, cu 10 puncte de atingere.

Autonomia rămâne aceeași ca anul trecut, iar Lenovo promite 18 ore de entertainment (15 ore pentru varianta cu Windows). În schimb, standul a fost modificat discret, dar important. E inovație? E doar interesant și practic. Modul Hang (Agață) înseamnă că tableta poate fi pusă în cui. Are o gaură în stand care-i permite să stea așa. Caracteristica e disponibilă pentru toate tabletele companiei.

Unde agățăm tableta? În bucătărie, atunci când gătim sau pe scaunul avionului, dacă nu avem deja un ecran inclus. Lenovo a ajuns la acest design în urma unor focus-grup-uri în care utilizatorii au tras o concluzie surprinzătoare: 80% din oameni folosesc tableta în casă, nu ca pe un instrument de mobilitate. Tableta este un al doilea ecran pentru momentele când ne uităm la televizor, un partener dimineața la cafea sau la baie.

Procesorul de pe Lenovo Yoga Tablet

Procesorul ales este unul Intel Atom Z3745 de ultimă generație, cu patru nuclee tactate la 1,86 de Ghz. E o alegere interesantă pentru Lenovo, care lucrează în acest moment cu toți producătorii de cipuri pe diverse dispozitive ale sale.

Yoga Tablet 2 Android are o memorie RAM de 2 GB, capacitate de stocare de 16 GB și suport pentru un card microSD de 64 de GB. În cazul tabletei cu Windows, spațiul de stocare crește la 32 de GB.

Sunetul vine de la două difuzoare montate în față și e excelent și are variante 4G și WiFi. Camera foto este de 8 megapixeli, iar cea frontală este de 1,6 megapixeli.
Un alt amănunt al tabletei cu Windows care o face adaptată acestui sistem de operare, mai exact varianta 8.1 este tastatura. Lenovo a creat o tastatură specială pentru acest dispozitiv, ca să transforme experiența într-una de mini-laptop. Tastatura se atașează magnetic la partea circulară a tabletei.

Lenovo Yoga Tablet 2 costă 230, respectiv 300 de euro pentru variantele de 10 și de 8 inci. Varianta Yoga Tablet 2 cu Windows de 10 inci va avea un preț de pornire de 400 de euro și va fi disponibilă pe piață la finalul lunii, în timp ce modelul de 8 inci costă 250 de euro. Diferența dintre ele vine și de la spațiul de stocare. În rest, tabletele sunt identice, dar cea cu Windows are tastatură și este neagră, spre deosebire de argintiul Android.

Concluzia noastră după prima atingere cu aceste tablete?

Ambele variante, cu Android sau Windows, sunt printre cele mai bune opțiuni din clasa lor. Au un design reușit, știam asta de anul trecut. Au un nou mod de folosire care mi se pare util, mai ales că pleacă de la înțelegerea consumatorului. În plus, specificațiile tehnice nu au mai fost lăsate la voia întâmplării, ci îmbunătățesc designul deja existent. Autonomia e mare și va rămâne așa. Dacă vă doriți o tabletă cu Android, de 8 sau 10 inci, atunci Lenovo Yoga mi se pare o opțiune excelentă. E cumva alegerea casnică, dar și pentru pasionați, în timp ce iPad-ul e un device puternic, dar destinat celor care îl utilizează în mobilitate, celor care vor să-l aibă în mașină, nu în bucătărie. Pentru Windows, deși nu sunt fanul ecosistemului acesta pentru tablete, Yoga Tablet sunt printre cele mai bune de pe piață.